Dezynsekcja
Dezynsekcją nazywamy zwalczanie szkodliwych owadów latających i biegających oraz chrząszczy magazynowych będących szkodnikami żywności. Do dezynsekcji zaliczamy również akaryzację czyli zwalczanie roztoczy. Dezynsekcja owadów w przemyśle spożywczym jest obowiązkowa i reguluje ją rozporządzenie Ministra Zdrowia, ponieważ owady są roznosicielami patogenów wielu chorób groźnych dla zdrowia człowieka.
W naszych usługach stosujemy następujące metody:
- opryskowe
- dezynsekcje gazowe (fumigacje)
- żelowanie
- stosowanie pułapek feromonowych
- stosowanie detektorów owadów
- instalowanie lamp owadobójczych
oraz metody integrowane IPM
Metody integrowane IPM opierają się na następujących zasadach;
- znajomości podstaw właściwego magazynowania (first In first out )
- usuwania warunków do rozwoju szkodników
- stosowanie metod biologicznych i fizycznych tam gdzie jest to możliwe
- zawsze powinno być zabezpieczone fachowe doradztwo w zakresie identyfikacji i oceny zagrożenia
- stała kontrola produktu
- wykorzystywanie metod niechemiczych ( usuwanie porażonych partii, czyszczenie środków transportu, kontrola opakowań ) etc.
Stwierdzenie obecności szkodników wiąże się ze stratami ekonomicznymi i podnosi koszty magazynowania towarów. Większość tych kosztów będzie rosła, jeżeli nie zostaną podjęte odpowiednie metody. Najlepszą i najtańszą metodą jest metoda IPM, czyli integrowane metody zwalczania szkodników.
![]() |
![]() |
![]() |