Dezynfekcja
Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) to postępowanie mające na celu zniszczenie w środowisku zewnętrznym wegetatywnych form drobnoustrojów szkodliwych, głównie chorobotwórczych przy pomocy środków chemicznych i fizycznych.
Dezynfekcję można podzielić na:
Zapobiegawczą – stałą lub okresową, która wykonywana jest w określonych zakładach (szkoły, zakłady spożywcze, stołówki itp.) w pewnych odstępach czasu.
Ogniskową – bieżącą, czyli jest to ciągłe stosowanie zabiegów dezynfekcyjnych w otoczeniu zakażonym
Końcową – ostateczną wykonaną w otoczeniu zakaźnie chorych ludzi bądź zwierząt po usunięciu ich
z pomieszczenia, albo po zakończeniu choroby i okresu zaraźliwości.
Dezynfekcję przeprowadza się w zależności od warunków panujących w obiekcie oraz typu obiektu metodami fizycznymi np.: promieniowanie UV, wysoka temperatura, promieniowanie jonizujące
i chemicznymi (różnego rodzaju preparaty).
![]() |
![]() |
![]() |